Agenda

Don’t ​miss ​this ​line-up ​of ​stimulating ​talks, ​hands-on ​training ​and ​plenty ​of opportunities ​to ​mingle ​with ​fellow ​UX ​enthusiasts.

45 min
Thursday May 10th
09:00 - 09:45
45 min

Registration / Coffee

Thursday May 10th
09:00 - 09:45

15 min
Talk
Thursday May 10th
09:45 - 10:00
Talk15 min

WELCOME TO #UXB2018

Thursday May 10th
09:45 - 10:00

45 min
Talk
Jimmy Elias
Senior Experience Designer
Thursday May 10th
10:00 - 10:45
Talk45 min

The Liminal Space between Meaning and Emotion: A Design Thinking Talk

Jimmy Elias
Senior Experience Designer
Thursday May 10th
10:00 - 10:45

Designing for humans necessitates, today more than ever, that we contextualise the Design Thinking stages and process. How are meaning and emotion integrated in designing a digital experience and what components do they illustrate? A talk about relationships, associations and contexts, and how they all affect meaning construction in a felt-experience.

Topics

Design Thinking / Experience Design / Emotional Design

Close
45 min
Talk
Petar Stojanov
EBTIKAAR FOUNDER
Thursday May 10th
10:50 - 11:35
Talk45 min

Failure and Success in a world we can't predict: The Science of Innovation

Petar Stojanov
EBTIKAAR FOUNDER
Thursday May 10th
10:50 - 11:35

How the pace of global change is accelerating through compelling case studies, to the point that the world has simply become unpredictable. Disruptions are coming from different places and from people with no subject matter expertise in the spaces they are disrupting (founder of AirBnB is a graphic designer, the founder of Uber is a Computer Scientist...). The main focus of the talk is revealing the "Smart Failure" methodology, a method of problem-solving based on combining the logic of the Scientific Method with empathic Human-centred design.

Topics

Design Thinking, human-centred design for problem-solving

Close
25 min
Thursday May 10th
11:35 - 12:00
25 min

COFFEE BREAK

Thursday May 10th
11:35 - 12:00

45 min
Talk
Joumana Mattar
Service Design Lead
Thursday May 10th
12:00 - 12:45
Talk45 min

University of the Future: new needs, new services

Joumana Mattar
Service Design Lead
Thursday May 10th
12:00 - 12:45

How can service design enable a shift in perspective? Is it limited to the consumer world or can academia benefit as well? Joumana shares her experience in putting the user at the center of the process and creating a service vision that empowers both the student and the university to engage in new narratives. Using UOC (Universitat Oberta de Catalunya) as a case study, we explore how insights are gathered, a service vision is shaped, and use-cases are co- created in order to proactively design the future student experience.

Topics

service design, vision and design pillars, storytelling, user centric design

Close
40 min
Talk
Thursday may 10th
12:50 - 13:30
Talk40 min

Design & Story Telling

Wael Morcos
Partner
Thursday may 10th
12:50 - 13:30

Wael will showcase several projects detailing how story telling unfolds through planning a narrative arc, conveying personality and sharing emotions and creating participatory experiences online and IRL. By examining links between storytelling and graphic design he will discuss work spanning editorial, exhibition and website design.

Topics

Graphic Design, Branding, Brand Strategy, Typography, Illustration

Close
1 hour
Thursday May 10th
13:30 - 14:30
1 hour

LUNCH BREAK

Thursday May 10th
13:30 - 14:30

30 min
Talk
Ramsi Bedeir
Associate Design Director - UxD
Thursday May 10th
14:30 - 15:00
Talk30 min

Design at Scale: Transforming IBM

Ramsi Bedeir
Associate Design Director - UxD
Thursday May 10th
14:30 - 15:00

We believe that every established company is trying to answer the following question in this time of rapid change: How do we transform companies at a global scale when they don’t have the practice of design (or innovation) at their core? To answer this, we will use IBM as an example, and share with the audience how we are transforming IBM by creating a sustainable culture of design and design thinking through people, places, and practices. We want to showcase how design, designers, and the radically collaborative approach of IBM Design Thinking can change the way companies work.

Topics

Storytelling, Experience, UX, Design Culture, Design studios, Technology

Close
45 min
Talk
Thursday May 10th
15:05 - 15:50
Talk45 min

Designing User journeys

Elie Khoury
CEO
Thursday May 10th
15:05 - 15:50

How do forward-thinking and product-first companies approach data to design cohesive end- to-end customer journeys? In most companies today, individual departments are limited to siloed data and are unable to experience the full customer journey as customers do. How should we approach data to enable departments to achieve the holy grail of UX – a cohesive end-to-end experience?

Topics

User Experience, Product Design, Experience Design, Software as a service, Product-first, Data, Analytics

Close
20 min
Thursday May 10th
15:50 - 16:10
20 min

COFFEE BREAK

Thursday May 10th
15:50 - 16:10

45 min
Talk
Krystel Kouyoumji
Experience Design Director
Thursday May 10th
16:10 - 16:55
Talk45 min

Designers' survival guide to working in agile teams

Krystel Kouyoumji
Experience Design Director
Thursday May 10th
16:10 - 16:55

Working in an agile way is not a walk in the park, if anything it's a surefire way to test those work friendships you're worked hard at developing. How does design plug in to the agile workflow, how do we make sure we test, iterate, learn, and grow the product while feeding the development cycle.

Topics

Design sprints, teamwork, digital, production

Close
35 min
Talk
Georges Abi Aad
Chief Transformation Officer
Thursday May 10th
17:00 - 17:35
Talk35 min

Cross-channel UX for customer acquisition

Georges Abi Aad
Chief Transformation Officer
Thursday May 10th
17:00 - 17:35

Tying marketing activities with sales results is a difficult exercise. This talk will show you how to align your objectives across departments and to use the right marketing ploy in coordination with sales interactions. All of this, based of A/B testing and performance optimization.

Topics

Account-based marketing, automation, customer acquisition, sales

Close
Thursday May 10th
18:00 - 21:00

Opening Network Reception

Thursday May 10th
18:00 - 21:00

Happy Hour: Networking Over Beers!

Close
30 min
Friday May 11th
09:00 - 09:30
30 min

Registration / Coffee

Friday May 11th
09:00 - 09:30

Close
45 min
Talk
John Bucher
Writer/Producer/Author
Friday May 11th
09:30 - 10:15
Talk45 min

The Future of Story

John Bucher
Writer/Producer/Author
Friday May 11th
09:30 - 10:15

As new communication possibilities seem to materialize daily, understanding how visual storytelling is changing in response has become more important than ever. VR/AR/MR, location-based immersive narrative experiences, the explosive number of theme parks, and even Escape Rooms have opened up new ways for audiences to be engaged by those creators that desire to craft characters and plots in user experiences across platforms. Even for those working in more traditional media, the importance of understanding the new language rising around immersive storytelling has never been greater. John will unpack the cutting-edge narrative ecosystem surrounding the latest technological tools and discuss coming advancements being implemented through AI that will impact story possibilities.

Topics

Storytelling, Virtual Reality, Augmented Reality, Escape Rooms, Theme Parks, Immersive Storytelling,

Close
40 min
Talk
Angela Haddad
Virtual Reality Creative Director
Friday May 11th
10:20 - 11:00
Talk40 min

Designing Mixed and Virtual Realities for Branded Marketing

Angela Haddad
Virtual Reality Creative Director
Friday May 11th
10:20 - 11:00

Designing 360 video and VR/MR experiences beyond live action content, as covered by a VR/MR artist creating mixed media experiences. This talk will cover case studies of projects created for brands like AlJazeera, LiveNation, Marie Claire, and Facebook and will discuss the methods, challenges, ethics, and creative direction of designing these experiences for optimal brand engagement.

Topics

Designing animated 360 video; creative direction of branded mixed media experiences

Close
15 min
Friday May 11th
11:00 - 11:15
15 min

COFFEE BREAK

Friday May 11th
11:00 - 11:15

Close
30 min
Talk
Emily Von Eschwege
Account Manager
Friday May 11th
11:15 - 11:45
Talk30 min

Art in VR

Emily Von Eschwege
Account Manager
Friday May 11th
11:15 - 11:45

Art in VR - With Googles latest technology called Tilt Brush, artist are given a new dimension to draw in. In this talk Emily will showcase the history of this tool, functionality and UI and of course a lot of inspirational use cases on how to use Googles 3D drawing tool. Let's make the world a more colorful place!

Topics

Art in VR, immersive storytelling, live demo

Close
40 min
TALK
Michael Bayle
Head of Mobile
Friday 11th May
11:50 - 12:30
TALK40 min

Can You Hear Me Now? Really!

Michael Bayle
Head of Mobile
Friday 11th May
11:50 - 12:30

“Can you please pass the salt & pepper?” In any language, a phrase commonly uttered, easily recognized, and readily responded. Why can’t we speak with such ease when addressing our travel needs and interests? It’s on the cusp! We’ll examine the incredible consumer trends we are seeing globally in their collective embrace of new technologies including chat, voice, and even emoting. And it’s effect on the Travel industry and how airlines, hoteliers and even airports are responding to these traveler expectations. We’ve gone from click to swipe; next up? Utter.

Topics

Mobile, E-commerce, Voice, Chatbots, AI

Close
30 min
Talk
Dennis Neiman
Head of Innovation
Friday May 11th
12:35 - 13:05
Talk30 min

UX beyond screens: Implications of intelligent agents in conversational commerce

Dennis Neiman
Head of Innovation
Friday May 11th
12:35 - 13:05

Conversational commerce is an approach that puts conversations between brands and their customers at the heart of the User Experience. By utilising chat, messaging, or other natural language interfaces (i.e. voice) to interact with people, brands and services have an incredibly potent channel to imprint branding and sell directly to consumers.

Topics

Natural Language Understanding, intelligent agents, chatbots

Close
55 min
Friday May 11th
13:05 - 14:00
55 min

LUNCH BREAK

Friday May 11th
13:05 - 14:00

Close
30 min
Talk
Tatiana Toutikian
IXDA Beirut Founder/Project Manager
Friday May 11th
14:00 - 14:30
Talk30 min

It's More About Us Than Technology

Tatiana Toutikian
IXDA Beirut Founder/Project Manager
Friday May 11th
14:00 - 14:30

We keep seeing trends of self-driving pizza trucks, robots that assist death, and visions of uploading our brains to the cloud to live forever. While these technologies promise a very glossy future with happy users and good experiences, there is a dark film noir happening in the background. Social Media pushes people to recluse and normalizes beauty, a bug in the Nest system leaves babies in the cold without a plan B, and an AI car chooses to crash itself with you in it to save a school bus. A toaster resells itself on the internet and you can feel weird attending mass on Youtube for the price of a Netflix package. The goal of this talk is to enable people to think critically and reexamine their indoctrinated assumptions when they assign behaviors to objects and services that people interact with. It also democratizes talks of the future, which should not only rest in the hands of programmers and big corporations. Is this what the user really wants, or is it a higher power manipulating in the promise of progress? As powerful as technology becomes, its greatest power is in how it reflects who we are and what we choose to do.

Topics

Interaction Design, AI, Robotics, Service Design, Machine Learning, Fiction, Dystopias, and Product Design

Close
40 min
Talk
Friday
14:35 - 15:15
Talk40 min

The Psychology of Design & Tech

Karim Makarem
Founder
Friday
14:35 - 15:15

Karim will be talking about the importance of Psychology in the digital world. He will be explaining the process it takes to take a concept from idea to market. The steps it takes to get your product to the market, and how to master a concept for pre-sale before product launch.

Topics

Psychology, Technology, Development, User Interface, Prototyping, Idea, Concept Creation

Close
20 min
Talk
Jimmy Ghazal
Innovation Director
Friday May 11th
15:20 - 15:40
Talk20 min

It’s All About Experiences and Emotions!

Jimmy Ghazal
Innovation Director
Friday May 11th
15:20 - 15:40

Today, good brand perception is no longer about a just a cool advertisement or a well designed visual. It’s about everyday experiences with the brand that meet daily expectations of the user/customer. Our creative and business process has evolved from selling products to selling positive experiences and building emotional connections that last. This is done anytime, anywhere, and on any platforms. Building a brand journey that can survive today’s challenges requires letting go of some old operating models and embracing a new and innovative way of thinking, planning, and implementing business, design and marketing strategies. Are you ready for the change?

Topics

User Journey, Customer Experience; Strategy; UX research

Close
20 min
Friday May 11th
15:40 - 16:00
20 min

COFFEE BREAK

Friday May 11th
15:40 - 16:00

Close
2.5 hours
WORKSHOP
Friday may 11th
16:00 - 18:30
WORKSHOP2.5 hours

IBM Design Thinking Principles

Salman Amir & Hassan El Amine
CX Director
Friday may 11th
16:00 - 18:30

IBM Design Thinking is our approach to applying design thinking at the speed and scale the modern enterprise demands. It’s a framework for teaming and action. It helps our teams not only form intent, but deliver outcomes— outcomes that advance the state of the art and improve the lives of the people they serve. At IBM, we define design as the intent behind an outcome. We use design thinking to form intent by developing understanding and empathy for our users.

Topics

User Journeys, Empathy Maps, User Testing, Research, Ideation, Data

Close
1 hour
Workshop
Filipa José Costa
Business Designer
Friday May 11th
16:00 - 17:00
Workshop1 hour

The Role of Research in a "Minimum Lovable Service"

Filipa José Costa
Business Designer
Friday May 11th
16:00 - 17:00

In a connected, fast pace world where customers are constantly living new experiences that raise their expectations, the concept of "Minimum Lovable Service" has come to replace the well known "Minimum Viable Product". The aim of this workshop is to explore the role of research in designing "Minimum Lovable Services" to enhance user experience and ensure business success. Using qualitative and quantitative research methodologies we will focus on three key moments (definition, testing and release) experimenting different tools that you can take back and implement internally.

Topics

Design Research, User-centric Design, Qualitative Research, Quantitative Research, Business Design

Close
1 hour
Workshop
Masha Zvereva
YouTube blogger/Global Entrepreneur in Residence
Friday May 11th
16:00 - 17:00
Workshop1 hour

UX Your Life

Masha Zvereva
YouTube blogger/Global Entrepreneur in Residence
Friday May 11th
16:00 - 17:00

Interactive workshop, demonstrating how UX principles can be applied to your own life. We always think about the user, but what about ourselves? How can we optimise our lives to solve our problems and prioritise our own happiness. This workshop will combine reflection, brainstorm and group work to come to a solution and a prototype.

Topics

User Experience, Problem solving, Optimisation

Close
1.5 hour
Workshop
Rami Farran
Rana Haddad
Director of IT Department
Friday May 11th
16:00 - 17:30
Workshop1.5 hour

Designing Accessible Experiences

Rami Farran & Rana Haddad
Director of IT Department
Friday May 11th
16:00 - 17:30

In this workshop, we jump across the boundaries and live the different user experiences through accessible designs. Participants will learn about the challenges faced by people with different abilities, and work on evaluating and retrofitting inaccessible design to create a pleasant and useful experience for everyone.

Topics

Assistive Technologies, Web Accessibility, Digital Accessibility Challenges

Close
1 hour
workshop
Hind Chammas
Media designer
Friday May 11th
16:00 - 17:00
workshop1 hour

Gamification in XD

Hind Chammas
Media designer
Friday May 11th
16:00 - 17:00

By definition, User Experience is the process of enhancing user satisfaction with a product by improving the usability, accessibility, and pleasure provided in the interaction with the product. What is pleasure and how do we achieve it in UX? We will be taking a closer look into game mechanics to learn about what makes an experience more enjoyable and ‘fun’.

Topics

Gamification, UX, cognitive science, user engagement

Close
2 hours
workshop
Friday May 11th
16:00 - 18:00
workshop2 hours

Arabic Lettering Workshop

Wael Morcos
Partner
Friday May 11th
16:00 - 18:00

Inspired by video games interfaces from the 1970–1990, participants will create their own lettering pieces marrying the Arabic script with 8-bit pixel grids.

Topics

Lettering, Typography, Graphic Design, Calligraphy

Close
1 hour
workshop
Loubna Ibrahim
Ideatolife
Friday May 11th
16:00 - 17:00
workshop1 hour

Design Thinking for Mobile Apps

Loubna Ibrahim
Ideatolife
Friday May 11th
16:00 - 17:00

A hand-ons workshop that tackles the process of idea generation and feature testing for mobile apps that includes the fundamentals of UX, understanding users, developing a product goal, generating a product concept and fundamentals of paper prototyping & testing.

Topics

Design thinking process, UX fundamentals, idea validation, paper prototyping

Close
1 hour
workshop
Farrah Berrou
Creative Strategist
Friday May 11th
16:00 - 17:00
workshop1 hour

Retail of the (Near) Future.

Farrah Berrou
Creative Strategist
Friday May 11th
16:00 - 17:00

How to create a consistent online/offline customer experience to market the product for that particular target.

Topics

Customer Experience, Online, Offline, Target Market

Close